Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 11-18-2008, 08:53 PM   #1
Member
 
Join Date: Oct 2008
Location: santa barbara, ca
Posts: 59
Send a message via AIM to bgoetting
idle booster just stopped working

The idle boost just stopped working. Mine is a simple switch with an indicator light. I just got my '05 SMB but I know it worked the first couple times I switched it. Coincidently, I had a trailer brake controller installed about the time it stopped working. The indicator light still lights, fuse is OK (at least the 15A fuse that's in the wire. Anyone know if another fuse, perhaps in the fusebox could disable it? Any other cause of failure? Am I doing something wrong?
__________________

__________________
'05 EB Diesel, e-PH, SMB 4x4
bgoetting is offline   Reply With Quote
Old 11-18-2008, 08:56 PM   #2
Site Team
 
BroncoHauler's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Southern New Mexico
Posts: 9,006
I believe the switch has to be put into the ON position before starting the engine. I'm not sure if there's a parking brake interlock as well.

I have the high idle also, but I never really use it.


Herb
__________________

__________________
SMB-less as of 02/04/2012. Our savings account is richer, but our adventures are poorer.
BroncoHauler is offline   Reply With Quote
Old 11-18-2008, 09:00 PM   #3
Senior Member
 
Jeffrey's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Santa Barbara, CA
Posts: 1,673
Garage
My '07 has the high idle switch. It works anytime, you don't have to start first. I use it when my compressor is on. 1.5 HP sucks some 12v juice. It did stop working for a bit , but is back now.

Sorry, I have no answer for the original question.
__________________
'07 RB-50 - My Photo Site -- K1JGS --
Jeffrey is offline   Reply With Quote
Old 11-18-2008, 09:29 PM   #4
Senior Member
 
jage's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Franktown, CO
Posts: 7,600
Your parking brake has to be on and the vehicle in Park. Those would be the obvious things. It also takes a few seconds sometimes to kick on.
__________________
and then
everything changed
jage is offline   Reply With Quote
Old 11-18-2008, 09:35 PM   #5
Senior Member
 
PeasBugs's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Soquel, CA
Posts: 154
I have used the high idle quite a few times while using the compressor. I have had it (the high idle) not work several times. The problem usually is that the parking brake is not fully engaged, or for some reason the gear shift is not correctly in park. If it doesn't engage I make sure the parking brake is fully engaged and then I move the gear shift from Park to Neutral or Drive and then back to Park. Then I try the high idle agian and it usually works.
__________________
2007 Sportsmobile EB-50 4X4 6.0 Diesel with extras
PeasBugs is offline   Reply With Quote
Old 11-18-2008, 09:36 PM   #6
Senior Member
 
Join Date: Oct 2007
Location: Azusa, California
Posts: 1,092
Idle Booster

bgogetting ,
Our 2007 is controlled by the same lighted switch and functions until the Brake Pedal is applied , this only occurs if the Parking Brake is engaged . I just went outside and disengaged the Parking Brake and started the engine and it did not come on until I reengaged the Parking Brake .
Greggde
Greggd is offline   Reply With Quote
Old 11-18-2008, 09:39 PM   #7
Senior Member
 
jage's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Franktown, CO
Posts: 7,600
So if the high idle is working and you step on the van brake does it cut out? That would make sense since you can't get out of P without engaging the brake.
__________________
and then
everything changed
jage is offline   Reply With Quote
Old 11-18-2008, 11:25 PM   #8
Senior Member
 
Join Date: May 2007
Location: San Diego, CA
Posts: 989
Quote:
Originally Posted by jage
So if the high idle is working and you step on the van brake does it cut out? That would make sense since you can't get out of P without engaging the brake.
Yes it does (cuts off when the brake peddle is depressed). Like Jeffrey says, I can flip the high idle switch to on at anytime after the van is running and it works as it is supposed to (2007 E350).

Geoff
__________________
2007 Ford RB Diesel SMB 4x4 Pueblo Gold; Custom configuration (aisle layout); PIAA 580 driving lights; Picked up on Oct 19, 2007.
sdwindansea is offline   Reply With Quote
Old 11-19-2008, 01:52 AM   #9
Senior Member
 
Join Date: Jan 2008
Location: Clovis, CA
Posts: 200
As mentioned, the parking brake must be engaged, and the transmission must be in Park for the Auxiliary Idle Control feature to work. Depressing the brake pedal will return the engine to the normal idle mode until released. There is about a two second delay for the Auxiliary Idle Control to respond.

It is possible that when someone installed your brake controller, they accidentally disconnected a wire. There should be three wires connected to the Idle switch, one going to the factory Ford wire harness, one is an SMB installed ground wire, and one is an SMB installed 12V(+) ignition "on" source. Since your light comes "on", it is most likely the wire going to the factory Ford wire harness. The wires have push-on connectors, so the fix should be simple.

Let me know if you have any questions.

John K.
John Kalmbach is offline   Reply With Quote
Old 11-19-2008, 08:43 AM   #10
Member
 
Join Date: Oct 2008
Location: santa barbara, ca
Posts: 59
Send a message via AIM to bgoetting
PARKING BRAKE!!!!
That was it. When I first got my rig home I was using the parking brake because I'm not used to having an automatic transmission. Now I stopped using the brake and my idol booster stopped working. Thanks for helping me with that one. I don't see this thing listed at all in the owners manual. Peter DelToro told me about it when I asked him what all the aftermarket switches were. I don't think parking brake was mentioned.
__________________

__________________
'05 EB Diesel, e-PH, SMB 4x4
bgoetting is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

» Sportsmobile Registry

The SMB

Economan

Lola

Eddie Haskell
Add your Sportsmobile
Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3
Disclaimer:

This website is not affiliated with or endorsed by Sportsmobile SIP or any of its affiliates. This is an independent, unofficial site.


All times are GMT -6. The time now is 01:13 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
×