Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 05-21-2017, 10:17 AM   #1
Junior Member
 
Join Date: May 2017
Posts: 9
Portable panels not connecting to van through external port

I have brand-new Zamp portable solar panels. When they are set up and plugged into the external port on the van they indicate that there is no current moving into the van. I have tested the panels and they are active. Van is new, so is there something I'm missing?
Thanks
Ron
Zamp panels, Zamp controller, Zamp external port.
The controller on the panel says there is power, but no connection when plugged in. Multi meter indicates power in the line.

I figured it would be plug and play, but it's not happening.
__________________

ronmillerpt is offline   Reply With Quote
Old 05-21-2017, 10:43 AM   #2
Site Team
 
daveb's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Turlock Ca
Posts: 9,806
Garage
A little more info would help. What panels and you said indicate so what type of a controller/monitor are you using? How did you test? Do you know where the plug's hot wire ends at?

My external solar port bus wire runs to the controller so I see a jump at the display when plugged in and the panel is in good sun. If it didn't work I'd be looking at all the easy stuff first like making sure the wire from the plug hasn't been compromised. Loose connections, possible fuses...stuff like that.
__________________

__________________
2006 Ford 6.0PSD EB-50/E-PH SMB 4X4 Rock Crawler Trailer

Sportsmobile 4X4 Adventures..........On and off road adventures
daveb is offline   Reply With Quote
Old 05-21-2017, 11:06 AM   #3
Member
 
Join Date: May 2017
Posts: 37
Reversed polarity?

Does this help? https://youtu.be/LShSQeddlgk
Klompen is offline   Reply With Quote
Old 05-21-2017, 04:43 PM   #4
Senior Member
 
BrianW's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Location: Philadelphia, PA
Posts: 3,064
Maybe a breaker or fuse somewhere inline between the panel and controller is off?
BrianW is offline   Reply With Quote
Old 05-21-2017, 05:55 PM   #5
Junior Member
 
Join Date: May 2017
Posts: 9
Zamp panels, Zamp controller, Zamp external port.
The controller on the panel says there is power, but no connection when plugged in. Multi meter indicates power in the line.
ronmillerpt is offline   Reply With Quote
Old 05-21-2017, 05:58 PM   #6
Site Team
 
BroncoHauler's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Southern New Mexico
Posts: 8,878
Is the solar controller actually connected to a battery?
__________________
SMB-less as of 02/04/2012. Our savings account is richer, but our adventures are poorer.
BroncoHauler is offline   Reply With Quote
Old 05-22-2017, 08:25 AM   #7
Junior Member
 
Join Date: May 2017
Posts: 9
Zamp panels, Zamp controller, Zamp external port.
The controller on the panel says there is power, but no connection when plugged in. Multi meter indicates power in the line.
I have looked at the fuses and don't see anything wrong. In searching for a connection that wasn't made I saw a yellow wire with a crimp fitting on the end. It comes from the region of the exterior port
ronmillerpt is offline   Reply With Quote
Old 05-22-2017, 08:26 AM   #8
Junior Member
 
Join Date: May 2017
Posts: 9
I believe so, the Zamp controller in the van shows current voltage and battery status.
ronmillerpt is offline   Reply With Quote
Old 05-22-2017, 08:27 AM   #9
Junior Member
 
Join Date: May 2017
Posts: 9
Thanks. I'm Zamp to Zamp. I am beginning to think it is a connection not made inside the van
ronmillerpt is offline   Reply With Quote
Old 05-22-2017, 12:16 PM   #10
Senior Member
 
Join Date: Mar 2017
Posts: 123
Do you also have roof mounted solar panels?

I ask because my van has roof mounted panels, but also has the external connection port for remote panels. I have a switch, on the wall just behind the drivers head, that charges from the roof panels when in the "on" position and from the remote panels when in the "off" position. Maybe you have a similar switch that needs to be adjusted?
__________________

crawpappy is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
portable panels, zamp

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3
Disclaimer:

This website is not affiliated with or endorsed by Sportsmobile SIP or any of its affiliates. This is an independent, unofficial site.


All times are GMT -6. The time now is 06:58 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.