Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 02-25-2014, 08:54 AM   #1
Junior Member
 
Join Date: Sep 2007
Location: Tulsa, Okla.
Posts: 19
Shore power not connecting

Need some help figuring out why my shore power won't connect.
I'm guessing it has something to do with inverter(Xantrex).
Is there something I need to reset on the inverter?
Help appreciated.
__________________

__________________
2006FordE350PS6. SMB4x4
ralph62 is offline   Reply With Quote
Old 02-25-2014, 09:10 AM   #2
Site Team
 
BroncoHauler's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Southern New Mexico
Posts: 8,975
Re: Shore power not connecting

Are you plugging into a GFI outlet at home?

viewtopic.php?f=14&t=12700&hilit=outlet+gfi

viewtopic.php?f=14&t=8212&hilit=outlet+gfi

viewtopic.php?f=14&t=4508&hilit=outlet+gfi


Herb
__________________

__________________
SMB-less as of 02/04/2012. Our savings account is richer, but our adventures are poorer.
BroncoHauler is offline   Reply With Quote
Old 02-25-2014, 09:48 AM   #3
Site Team
 
daveb's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Turlock Ca
Posts: 9,834
Garage
Re: Shore power not connecting

Does the units charge mode work off shore power or is it also dead. Does the inverter invert 12v w/o shore power? It would help to post the model and whether or not there is a remote.
__________________
2006 Ford 6.0PSD EB-50/E-PH SMB 4X4 Rock Crawler Trailer

Sportsmobile 4X4 Adventures..........On and off road adventures
daveb is offline   Reply With Quote
Old 02-25-2014, 04:36 PM   #4
Junior Member
 
Join Date: Sep 2007
Location: Tulsa, Okla.
Posts: 19
Re: Shore power not connecting

Quote:
Originally Posted by daveb
Does the units charge mode work off shore power or is it also dead. Does the inverter invert 12v w/o shore power? It would help to post the model and whether or not there is a remote.
"Ralph"-Here is what happened. I just had it checked out at a RV place and everything was working. I charged it over night and then left on a trip. That evening I plugged in at an RV park and it would not show any "in" power coming in or charging. The 12 volt system works fine. It charged as I drove the next day and solar panels charge.
I pulled the phone cord to the remote panel and then replugged it in. Got no change. I disconnected the Xantrex 2000 from the house battery and replugged it in and got no change.
I've tested the GFI plug. All 12 volt items working and inverter is working(the microwave light is on).
__________________
2006FordE350PS6. SMB4x4
ralph62 is offline   Reply With Quote
Old 02-25-2014, 07:40 PM   #5
Site Team
 
daveb's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Turlock Ca
Posts: 9,834
Garage
Re: Shore power not connecting

Quote:
Originally Posted by ralph62
"Ralph"-Here is what happened. I just had it checked out at a RV place and everything was working. I charged it over night and then left on a trip. That evening I plugged in at an RV park and it would not show any "in" power coming in or charging. The 12 volt system works fine. It charged as I drove the next day and solar panels charge.
I pulled the phone cord to the remote panel and then replugged it in. Got no change. I disconnected the Xantrex 2000 from the house battery and replugged it in and got no change.
I've tested the GFI plug. All 12 volt items working and inverter is working(the microwave light is on).
Sounds like the AC coming in has been opened up but there is a reset toggle on the unit itself. I'd try that first. Is it possible that was turned off by the shop? I also noticed SMB used romex wire feeding it. While solid wire might be a good choice to connect to 110 outlets, stranded wire is better using soldered lugs when needed because it handles vibration better. They make voltage detector pens that will tell you what is hot and what's not w/o having to use a voltmeter. Makes for quicker troubleshooting. Follow from the inverter Romex in to the source since you're already in there.

Good luck. The prosine inverters are not the best and have been known to fail...I'm on my second.
__________________
2006 Ford 6.0PSD EB-50/E-PH SMB 4X4 Rock Crawler Trailer

Sportsmobile 4X4 Adventures..........On and off road adventures
daveb is offline   Reply With Quote
Old 03-05-2014, 09:11 AM   #6
Junior Member
 
Join Date: Sep 2007
Location: Tulsa, Okla.
Posts: 19
Re: Shore power not connecting

Quote:
Originally Posted by daveb
Quote:
Originally Posted by ralph62
"Ralph"-Here is what happened. I just had it checked out at a RV place and everything was working. I charged it over night and then left on a trip. That evening I plugged in at an RV park and it would not show any "in" power coming in or charging. The 12 volt system works fine. It charged as I drove the next day and solar panels charge.
I pulled the phone cord to the remote panel and then replugged it in. Got no change. I disconnected the Xantrex 2000 from the house battery and replugged it in and got no change.
I've tested the GFI plug. All 12 volt items working and inverter is working(the microwave light is on).
Sounds like the AC coming in has been opened up but there is a reset toggle on the unit itself. I'd try that first. Is it possible that was turned off by the shop? I also noticed SMB used romex wire feeding it. While solid wire might be a good choice to connect to 110 outlets, stranded wire is better using soldered lugs when needed because it handles vibration better. They make voltage detector pens that will tell you what is hot and what's not w/o having to use a voltmeter. Makes for quicker troubleshooting. Follow from the inverter Romex in to the source since you're already in there.

Good luck. The prosine inverters are not the best and have been known to fail...I'm on my second.
__________________
2006FordE350PS6. SMB4x4
ralph62 is offline   Reply With Quote
Old 03-05-2014, 01:51 PM   #7
Senior Member
 
MrHenrietta's Avatar
 
Join Date: Sep 2013
Location: Park City, UT
Posts: 652
Re: Shore power not connecting

Make sure your house batteries have a charge. When my house batteries were dead my inverter/charger would not power on and shore power was not available.
__________________

__________________
1999 7.3 4x4 RB50 SMB
MrHenrietta is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3
Disclaimer:

This website is not affiliated with or endorsed by Sportsmobile SIP or any of its affiliates. This is an independent, unofficial site.


All times are GMT -6. The time now is 05:25 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
×