Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 03-07-2016, 10:58 AM   #1
Senior Member
 
stiggs's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Los Angeles
Posts: 215
Send a message via ICQ to stiggs Send a message via AIM to stiggs
Water Pump Kaput!

So after my last outing seems the water pump was left on, and now it hums but no water is coming out. Thinking its not priming or it has died.

So if the later has anyone changed one out? Trying to find what would be the right replacement on the ol interwebbies.
__________________

__________________
2000 Ford RB30 PH 2WD -- Eagle Rock California
stiggs is offline   Reply With Quote
Old 03-07-2016, 11:38 AM   #2
Site Team
 
daveb's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Turlock Ca
Posts: 9,806
Garage
Might want to make sure your system is OK first. A thread from a while back that stopped w/o an answer but is similar to your issue:

http://www.sportsmobileforum.com/for...n-14917-2.html

Geoff's write up on replacement:
http://www.sportsmobileforum.com/for...pump-1194.html
__________________

__________________
2006 Ford 6.0PSD EB-50/E-PH SMB 4X4 Rock Crawler Trailer

Sportsmobile 4X4 Adventures..........On and off road adventures
daveb is offline   Reply With Quote
Old 03-07-2016, 01:36 PM   #3
Senior Member
 
arctictraveller's Avatar
 
Join Date: Mar 2013
Posts: 2,835
Fill the tank with water, remove the discharge hose from the pump and turn it on briefly. If the motor runs, but no water comes out it's probably the pump head. What type is it?
__________________
Arctic Traveller
KC6TNI
2001 GTRV
Advanced 4wd
Agile Ride improvement package
www.arctictraveller.com
arctictraveller is offline   Reply With Quote
Old 03-07-2016, 02:13 PM   #4
Senior Member
 
stiggs's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Los Angeles
Posts: 215
Send a message via ICQ to stiggs Send a message via AIM to stiggs
its a shurflo 2088-403-14

Its making noise, but not pumping

this looks like a viable replacement
Robot Check
__________________
2000 Ford RB30 PH 2WD -- Eagle Rock California
stiggs is offline   Reply With Quote
Old 03-07-2016, 03:55 PM   #5
Senior Member
 
arctictraveller's Avatar
 
Join Date: Mar 2013
Posts: 2,835
Unless the suction side is airbound, the check valves have probably gotten hard and are no longer sealing. When it was left on, did it run dry? That can get them hotter than normal, again compromising the rubber check valves, although I once left mine on and weeks later my neighbor called me to tell me it was on. He went inside and shut if off, and months later it still worked.
__________________
Arctic Traveller
KC6TNI
2001 GTRV
Advanced 4wd
Agile Ride improvement package
www.arctictraveller.com
arctictraveller is offline   Reply With Quote
Old 03-07-2016, 04:00 PM   #6
Senior Member
 
stiggs's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Los Angeles
Posts: 215
Send a message via ICQ to stiggs Send a message via AIM to stiggs
no it was only on over night and the tank was half full of water
__________________
2000 Ford RB30 PH 2WD -- Eagle Rock California
stiggs is offline   Reply With Quote
Old 03-08-2016, 04:41 PM   #7
Site Team
 
Ford_6L_E350's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Washington - Ridgefield
Posts: 4,725
Quote:
Originally Posted by stiggs View Post
no it was only on over night and the tank was half full of water
If the tank was half full, the pump wasn't pumping. It may have been on, but unless the fill valve was open the pump should not have been running.

I've left mine on for days and no probelms.

Mike
__________________
SOLD04 EB350 Custom Floorplan
6.0 PSD 4.10 Posi
Salem Kroger coil spring 4wd
SMB Trailer w/AT Air Suspension
Alaska to Key West, Labrador and more
130685 miles 16.65 mpg average

Prostate cancer survivor. viewtopic.php?f=8&t=11099
2015 VW GTI
Leaving CA for WA
Ford_6L_E350 is offline   Reply With Quote
Old 03-09-2016, 11:27 AM   #8
Senior Member
 
stiggs's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Los Angeles
Posts: 215
Send a message via ICQ to stiggs Send a message via AIM to stiggs
So is this pump repairable? Right now all it does is hum and not produce water.
__________________
2000 Ford RB30 PH 2WD -- Eagle Rock California
stiggs is offline   Reply With Quote
Old 03-28-2016, 11:48 AM   #9
Senior Member
 
stiggs's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Los Angeles
Posts: 215
Send a message via ICQ to stiggs Send a message via AIM to stiggs
I replaced switch assembly with this
http://www.amazon.com/SHURFLO-94-231...ilpage_o00_s00

Works great again.
__________________
2000 Ford RB30 PH 2WD -- Eagle Rock California
stiggs is offline   Reply With Quote
Old 03-28-2016, 01:58 PM   #10
Senior Member
 
arctictraveller's Avatar
 
Join Date: Mar 2013
Posts: 2,835
.........
__________________

__________________
Arctic Traveller
KC6TNI
2001 GTRV
Advanced 4wd
Agile Ride improvement package
www.arctictraveller.com
arctictraveller is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

» Sportsmobile Registry

Turtle

rafeman

Vanny Devito

dick
Add your Sportsmobile
Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3
Disclaimer:

This website is not affiliated with or endorsed by Sportsmobile SIP or any of its affiliates. This is an independent, unofficial site.


All times are GMT -6. The time now is 05:08 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.