Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 06-13-2019, 10:18 AM   #1
Member
 
Join Date: Jan 2019
Location: Granite Bay CA
Posts: 79
Edge tuner for 7.3 anyone have one?

Curious to see if anyone has an edge tuner installed on their 7.3. Id love to talk to you about the readings you are getting and your favorite settings. My boost psi seems low as does my vehicles power.
Thanks! Mac
__________________

Surfvan is offline   Reply With Quote
Old 06-13-2019, 10:32 AM   #2
Senior Member
 
Join Date: Feb 2019
Location: Colorado Springs, CO
Posts: 105
Quote:
Originally Posted by Surfvan View Post
Curious to see if anyone has an edge tuner installed on their 7.3. Id love to talk to you about the readings you are getting and your favorite settings. My boost psi seems low as does my vehicles power.
Thanks! Mac
What are you getting for boost reading? Does it show readings for exhaust back pressure (there is a sensor for that so I suspect it should be in there)?
__________________

renegadeoverland is offline   Reply With Quote
Old 06-13-2019, 12:42 PM   #3
Member
 
Join Date: Jan 2019
Location: Granite Bay CA
Posts: 79
I’m getting low single digits. If I absolutely floor it maybe 10 for a few seconds.
Surfvan is offline   Reply With Quote
Old 06-13-2019, 12:58 PM   #4
Senior Member
 
Join Date: Feb 2019
Location: Colorado Springs, CO
Posts: 105
Quote:
Originally Posted by Surfvan View Post
Im getting low single digits. If I absolutely floor it maybe 10 for a few seconds.
yes that is def low for boost.

I just went through this on my van. For a stock van (e.g. no tuner, intercooler, water meth etc) you should get around 15 (I am getting 14 pounds right now). The Exhaust Back-pressure Sensor (EBPS) should read around 12 (that is the default setting on a stock motor to keep EGT's down without an intercooler. This effectively limits the amount of boost the turbo will produce).

If you are getting higher readings on the EBPS that could indicate a bad sensor or plugged cat. My cat was plugged too (only getting about 10 pounds of boost after the new turbo until we "fixed" that).

The stock turbo's are known to separate over time (this is what happened to mine) which would cause low boost values.

Since you are in the single digits I suspect your turbo might be going or gone. I would take the doghouse and heat shields off and look at the main bolts (or bring it to a mechanic if you arent comfortable doing that).
renegadeoverland is offline   Reply With Quote
Old 06-13-2019, 04:06 PM   #5
Member
 
Join Date: Jan 2019
Location: Granite Bay CA
Posts: 79
Thanks for helping!!
Surfvan is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

» Sportsmobile Registry

Queen bee

Deaner

Sporty

BusTalker
Add your Sportsmobile
Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3
Disclaimer:

This website is not affiliated with or endorsed by Sportsmobile SIP or any of its affiliates. This is an independent, unofficial site.


All times are GMT -6. The time now is 05:23 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.