Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 02-06-2015, 10:30 AM   #1
Senior Member
 
schluchtenflitzer's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 425
7.3 did stop runing :-(

My 2001 7.3 stall and did not start anymore. It droves perfect till i store it for 2 month. After this it start pefect and after i let him idle 2 or 3 min it stall sudenly. After starting again it nocks very hard -i think it was on some cylinders- and was running very bad. I just drove it back to his place. So 3 minutes more most in idle. But i had to push the throttle a lot so that it does not stall again. Now after it cools down ( we have about 50F here) it does not start and smoke leaved the exhaust during starting. Scangauge does not show any faults. Unfortunatly i have no diagnose tester.
I checked a lot of things: fuel, pump, fuelfilter, changed CPS....then i warmed it up with the blockheater and i get him starting. I detected that the exhaust on the passanger side bank is staying cold. So the complete bank seems not running.
Of course -as it is the easiest work i want to check the IDM but here in Germany the 7.3 are rare and so nobody is around the corner with a good one i can ceck. So i disasambled the valve cover. What a f&%.. job! I hope i have never to do this again!
What i saw
The plug inside the cover was coming loose. I pushed it back and the engine runs perfect!
I also checked the driver side and there also the plug was very loosen!
After some surching in the www i founf´d that Ford sell some RETAINER - Ford #2C3Z14A163AB to help the plug not get loosen again. As i want not wait for shipping it to germany and also the costs i decided to go my own way. I know some take a quarter and cut it to make the job but i hate to take a pice of metal into the engine what can cause damage if it get out of the plug.
So i took an old credit card and cut it to fit perfect into / unter the plug. As it was to small i had to take it double each side.
See pics

loosen plug

that is the pice i built for save the plug com out again

ready to go!
Attached Thumbnails
IMGP2860.jpg   IMGP2856.jpg   IMGP2858.jpg  
__________________

__________________
www.Dieda-unterwegs.net
2001 SMB E350 4x4 7.3 Powerstroke
1968 Pontiac Firebird 400 Convertible ,1978 Peugeot 504 Convertible,1988 Porsche 911 Carrera 3.2,KTM 300 EXC,BMW G/S Paris Dakar,BMW "Diabolo"
schluchtenflitzer is offline   Reply With Quote
Old 02-06-2015, 10:44 AM   #2
Site Team
 
BroncoHauler's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Southern New Mexico
Posts: 9,197
Re: 7.3 did stop runing :-(

I'm glad you got it sorted out. I've seen where the use of quarters (Euros?) is known as the 50cent mod (one quarter for each side), but I agree, using pieces of metal under the valve covers doesn't seem like a good idea.

Depending on the number of miles on the engine, you may want to look at replacing the harness that resides under the valve cover. It could become brittle from age and heat. Now it makes me wonder about the harnesses in my 7.3L

http://www.riffraffdiesel.com/under-val ... ess-99-03/


Herb
__________________

__________________
SMB-less as of 02/04/2012. Our savings account is richer, but our adventures are poorer.
BroncoHauler is offline   Reply With Quote
Old 02-06-2015, 11:04 AM   #3
Senior Member
 
rallypanam's Avatar
 
Join Date: Feb 2013
Location: San Francisco/Nevada City
Posts: 3,695
Re: 7.3 did stop runing :-(

This is the best repair job I have ever seen...
rallypanam is offline   Reply With Quote
Old 02-06-2015, 01:08 PM   #4
Senior Member
 
Join Date: Feb 2014
Location: Kitty Hawk
Posts: 342
Re: 7.3 did stop runing :-(

That is one slick repair. It is now in my notebook of 7.3 information. Whenever I learn something new, I jot it down in the notebook for future use if needed.
hogasm is offline   Reply With Quote
Old 02-06-2015, 04:41 PM   #5
Senior Member
 
Join Date: Apr 2011
Location: Oregon Ciry Oregon
Posts: 2,517
Re: 7.3 did stop runing :-(

Great job troubleshooting the problem. The fix is elegant.
__________________
Larrie
Read detailed trip reports, see photos and videos on my travel blog, luinil.com.
Visit my Patreon page: patreon.com/LarrieEasterly
Current van: 2002 Ford E350 extended body camper with Colorado Camper Van pop top and Agile Offroad 4WD conversion.
larrie is offline   Reply With Quote
Old 02-07-2015, 05:01 AM   #6
JWA
Senior Member
 
Join Date: Jan 2011
Location: Reynoldsburg, Ohio
Posts: 2,679
Send a message via Yahoo to JWA
Re: 7.3 did stop runing :-(

And so many of us think credit cards are useless?!

Often times replacement connector shells or repair pigtail leads are available either from Motor Craft or other sources, direct fit for most any Ford wiring harness connector. Those that are part of an assemble (like the ECM PCB connector) aren't individually replaceable.

Any connector shell with locking tabs are subject to breaking which can cause loss of contact and the situation Schluchtenflitzer describes. Here is a link to the current Motor Craft catalog which does require a bit of familiarity first but is easy to quickly see how its arranged, how to find your particular part.

http://www.fordservicecontent.com/pu...torcatalog.pdf

I've found it helpful from time-to-time---the Motor Craft part numbers can be crossed over to other manufacturers and supplies, some times at a savings over the Motor Craft brand.
JWA is online now   Reply With Quote
Old 02-07-2015, 08:11 AM   #7
Senior Member
 
boywonder's Avatar
 
Join Date: Jul 2013
Location: So Cal
Posts: 3,048
Re: 7.3 did stop runing :-(

Extremely useful catalog JWA! thanks.....saved the PDF for future reference.
__________________
2008 E350 RB passenger 4WD SMB penthouse
2013 KTM 350 EXC
2008 KTM 250 XCF-W
2000 KTM 200 EXC
2003 Honda Element
boywonder is offline   Reply With Quote
Old 02-07-2015, 09:19 AM   #8
Senior Member
 
E350's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Sacramento Delta, CA
Posts: 1,011
Re: 7.3 did stop runing :-(

Good diagnosis! As BroncoHauler says, that is commonly referred to as the "50 cent mod." One grinded down U.S. Quarter per UVCH connection. In your case I guess the name would be based on the credit limit of your credit card.





50 Cent Mod:
http://www.ford-trucks.com/forums/92...ml#post8408158

General 7.3L PSD Sticky:
http://www.ford-trucks.com/forums/40...ech-links.html

Ford apparently makes a new UVCH which doesn't come loose and doesn't have this problem.
__________________

__________________
2002 E350 ext.; 160K; 7.3L; 4R100 (w/4x4 deep pan & filter); 4x4 conv. w/2007 F250/F350 coil frnt axle (oppos. dual Bilstein press. shocks cured DW) diff chg from 3.55 to 3.73 (bad!); BW1356 t.c. (bad!); LT265/70R17/E Michelin LTX M/S2; Engel MT60 Combi Fridge-Freezer; 4 BP 380J pv panels; Auragen 5kw AC gen. in top alt. position; Webasto Dual-Top; Voyager top. 1995 5.8L EB Bronco, bone stock.
E350 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

» Sportsmobile Registry

Rex

Tomboy

Beatrice

Drizzt
Add your Sportsmobile
Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3
Disclaimer:

This website is not affiliated with or endorsed by Sportsmobile SIP or any of its affiliates. This is an independent, unofficial site.


All times are GMT -6. The time now is 04:21 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
×