Free 7 Day Trial RV GPS App RV Trip Planner Campground Reviews RV Maintenance Free 7 Day Trial ×
 


Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 07-16-2019, 04:50 AM   #11
JWA
Senior Member
 
Join Date: Jan 2011
Location: Reynoldsburg, Ohio
Posts: 3,360
Send a message via Yahoo to JWA
I'm another saying good going on getting your problems resolved and back on the road.

However it seem if one does a Google search for "testicle festival" the amount of returned results is pretty "amazing"---take that for what its worth.
__________________

JWA is offline   Reply With Quote
Old 07-16-2019, 02:39 PM   #12
Senior Member
 
dokaman's Avatar
 
Join Date: Oct 2014
Location: Stevenson WA
Posts: 320
Garage
I would also inspect the in tank filter screens. Mine were completely clogged and would starve the fuel system. 30 min of smooth driving then no power. Got turned down from a ford dealer and had to drop the tank in a bank parking lot. A little “fix” and I was back on the road with more power than I ever experienced with my van.

I later swapped the tank for a 40gallon from Agile and did a proper repair. Still no problems 7k miles later.
__________________

__________________
Justin

2001 Van Haus E350 EB 7.3L Quadvan 4X4
1999 Sportsmobile E150 - SOLD
2002 Sportsmobile RB50 7.3L 4X4 - SOLD
dokaman is offline   Reply With Quote
Old 07-21-2019, 10:12 AM   #13
Senior Member
 
Vanzila's Avatar
 
Join Date: Nov 2016
Location: Oregon South Coast
Posts: 141
Corn in your Fuel.. Likely you have Gummed up fuel lines pump etc .. This is the worst thing about Diesel Fuel today.. IT has so much Corn in it. It will over time gum up the insides of your Fuel system. Replace all Injectors. and Replace the inner Fuel Screens in your Tank.!. Good Luck!
Vanzila is offline   Reply With Quote
Old 07-21-2019, 11:04 AM   #14
Member
 
Join Date: Jan 2010
Location: Bonita Springs, Florida
Posts: 45
Quote:
Originally Posted by Ron_Nunan View Post
Hey guys.. thanks for the replies.
Iíve been driving the past two days and didnít get a chance to update...
Hereís a bit more to the story.

Prior to the vacation across the Midwest, I had all fluids and filter changed. Everything was good until I filled up at a Flying J in Omaha.
I noticed some sputtering initially but powered through it. Eventually the van started losing power and topped out at 50 with no power on any small incline.
After being turned down at two Ford Dealers because it was late afternoon on Friday, I found a shop.
First thing the did was inspected all hoses...all good.
They did some tests on the HPOP and determined it was within specs..
Replaced the fuel filter even though I just did it... we hooked up a computer and took a drive...my fuel pump was registering real low under power but the issue had stopped with the new filter... I replaced the fuel pump because it was at (Iím not very familiar with diesels so this is a guess) like 15psi when 50-60 is normal? Anyway, the new fuel pump was within specs and the van drive better than before.
Sooooo.. the shop figured I may have gotten some bad diesel and the fuel pump was also on its way out... so a new fuel filter and pump fixed it.
Iíve driven 1k miles since and no issues...
hereís a pic you might get a good laugh at just for fun...Attachment 28500
That is a photo for the ages!! Glad you found the problem!!
twotimer is offline   Reply With Quote
Old 07-21-2019, 04:40 PM   #15
Senior Member
 
Join Date: Feb 2010
Location: Burbank
Posts: 205
I have one of the last 7.3 out of SMB West in Sept 03.
Sounds like bad fuel or bad filter.
FYI:
There are several sensors on the 7.3.
Air temp (ambient) intake sensor
Injector control Pressure sensor
Exhaust Back Pressure sensor
After I replaced the intake and back pressure sensors....runs better than ever.
I'm at 263,000 and heading to Reno, Colorado Springs and Flaming Gorge this week.
Knocking on wood for no problems. Seeking good golf and good fishing.
HIGHCOUNTRYMIKE is offline   Reply With Quote
Old 07-21-2019, 09:08 PM   #16
Senior Member
 
Join Date: Mar 2013
Posts: 103
Both sides of fuel injectors. Use Ford parts. You have just eliminated on possible problem for the next 60k miles.

Hope it works out.

Avoid all festivals with such names....canít be a good ending. Ha.
__________________
2006 RB E250 Ford High top, Diesel 6.0 Bullet Proofed (ouch $) 4" Camburg Eng. Lift, Method Wheels, 33" Toyo AT, RB50 interior (homebuilt)
upsidedown is offline   Reply With Quote
Old 07-22-2019, 12:24 PM   #17
Junior Member
 
Redbeardroaming's Avatar
 
Join Date: Mar 2019
Location: North Carolina
Posts: 4
Losing Power

Quote:
Originally Posted by Ron_Nunan View Post
Broke down in Grand Island, Ne...
2001 7.3 133k miles on motor

Losing power when under any incline...50mph...
Shutters occasionally..
When I put my foot into it on flat ground it just doesnít have any pull and slowly gets going...
If thereís anyone with any info to help...
at a shop now... replaced fuel filter...checked fuel pump..@50psi
Hoses all look good..
Ron, I had the same issue a couple years back with my 7.3L. My problem ended up being the turbo resonator. Could be anything with the turbo that would cause it to have this issue. Hope that helps.
David
Redbeardroaming is offline   Reply With Quote
Old 07-27-2019, 07:12 PM   #18
Senior Member
 
Angel's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: ORANGE COUNTY, CALIFORNIA
Posts: 480
I called the number on the testicle Festival Sign.
A recording answered and said it was Round the Bend Steakhouse

Angel
__________________
2008 SMB E350 EB V10 White with Cruiser Top; EB-17 modified floor plan; Salem Kroger 4X4;
285/75/17E tires; Named: "The Lighthouse"
2000 Isuzu Rodeo V6 4WD
2006 Chalet LTW 15ft. Folding Travel Trailer 14 in. tires
Angel is offline   Reply With Quote
Old 07-28-2019, 10:10 AM   #19
JWA
Senior Member
 
Join Date: Jan 2011
Location: Reynoldsburg, Ohio
Posts: 3,360
Send a message via Yahoo to JWA
Quote:
Originally Posted by Angel View Post
I called the number on the testicle Festival Sign.
A recording answered and said it was Round the Bend Steakhouse

Angel
Curiouser and curiouser huh?

Or is the Round The Bend Steakhouse simply the world headquarters of The Testicle Festival(s)?
__________________

JWA is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3
Disclaimer:

This website is not affiliated with or endorsed by Sportsmobile SIP or any of its affiliates. This is an independent, unofficial site.


All times are GMT -6. The time now is 07:35 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.
×