Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 06-10-2014, 12:11 PM   #1
Senior Member
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 1,585
Slow to engage Drive after Reversing downhill 2002 7.3 Quig

After Reversing at a downhill angle, stopping, and shifting the lever to Drive, the tranny doesn't seem to put Drive in gear and depending on the angle of the slope, the van will roll back or barely creeps forward even with throttle. Put in 1st gear, and the tranny puts that in gear and drives forward no issues, then I can shift to 2nd, then Drive and the tranny shifts fine after that.

No weird tranny noises or clunking.

I can only replicate this issues when Reversing downhill. On a flat surface van Reverses and engages Drive like normal.

Would greatly appreciate your input.

TIA!
__________________

Ocsmb is offline   Reply With Quote
Old 06-17-2014, 10:18 PM   #2
Member
 
Join Date: Jun 2013
Posts: 60
Re: Slow to engage Drive after Reversing downhill 2002 7.3 Q

Crazy! I have the same issue with mine. 2001, 7.3 152k miles. I brought it in to get a new tranny and they ordered the wrong one. Had to put the stock back in for my six week vacation starting on friday. Sure hope it lasts till I get back. cheers….
__________________

telehead is offline   Reply With Quote
Old 06-17-2014, 10:34 PM   #3
Senior Member
 
E350's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Sacramento Delta, CA
Posts: 1,003
Re: Slow to engage Drive after Reversing downhill 2002 7.3 Q

You both have 4R100 transmissions.

Post your symptoms in the forum below and shine your specially modified Klieg searchlight with a stylized symbol of a "MK" on the sky or buildings of Gotham City as a method of contacting and summoning Mark Kovalsky "Former Ford Automatic Transmission Engineer" to your assistance in the event of a serious transmission crisis:

http://www.ford-trucks.com/forums/forum31/
__________________
2002 E350 ext.; 160K; 7.3L; 4R100 (w/4x4 deep pan & filter); 4x4 conv. w/2007 F250/F350 coil frnt axle (oppos. dual Bilstein press. shocks cured DW) diff chg from 3.55 to 3.73 (bad!); BW1356 t.c. (bad!); LT265/70R17/E Michelin LTX M/S2; Engel MT60 Combi Fridge-Freezer; 4 BP 380J pv panels; Auragen 5kw AC gen. in top alt. position; Webasto Dual-Top; Voyager top. 1995 5.8L EB Bronco, bone stock.
E350 is offline   Reply With Quote
Old 06-17-2014, 11:20 PM   #4
Senior Member
 
86Scotty's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Location: TN
Posts: 8,231
Re: Slow to engage Drive after Reversing downhill 2002 7.3 Q

Yep, Mark is a genius.
__________________
Currently vanless. Weird.
86Scotty is offline   Reply With Quote
Old 06-18-2014, 01:14 AM   #5
Senior Member
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 1,585
Re: Slow to engage Drive after Reversing downhill 2002 7.3 Q

Hope he sees the distress call. Thanks for the suggestion. http://www.ford-trucks.com/forums/13207 ... verse.html
Ocsmb is offline   Reply With Quote
Old 06-19-2014, 01:37 PM   #6
Senior Member
 
E350's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Sacramento Delta, CA
Posts: 1,003
Re: Slow to engage Drive after Reversing downhill 2002 7.3 Q

Yep. Mark is brilliant. He responded to your distress signal. Check it out:

http://www.ford-trucks.com/forums/13...r-reverse.html

BTW, I put the F-350 4x4 deep transmission pan (which has a drain plug) on my tranny and I have made notes everywhere to only buy the F-350 corresponding deep transmission filter for it regardless of what the parts guy says. Because the VIN # for my van will always be calling for the shallow 4x2 filter for the shallow 4x2 transmission pan which I replaced!
__________________
2002 E350 ext.; 160K; 7.3L; 4R100 (w/4x4 deep pan & filter); 4x4 conv. w/2007 F250/F350 coil frnt axle (oppos. dual Bilstein press. shocks cured DW) diff chg from 3.55 to 3.73 (bad!); BW1356 t.c. (bad!); LT265/70R17/E Michelin LTX M/S2; Engel MT60 Combi Fridge-Freezer; 4 BP 380J pv panels; Auragen 5kw AC gen. in top alt. position; Webasto Dual-Top; Voyager top. 1995 5.8L EB Bronco, bone stock.
E350 is offline   Reply With Quote
Old 06-20-2014, 02:32 AM   #7
Senior Member
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 1,585
Re: Slow to engage Drive after Reversing downhill 2002 7.3 Q

Thanks e350.
Ocsmb is offline   Reply With Quote
Old 06-20-2014, 08:44 AM   #8
Senior Member
 
BajaSportsmobile's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Location: Rancho Nuevo (Cabo/Todos Santos) B.C.S. and San Diego, CA
Posts: 1,952
Re: Slow to engage Drive after Reversing downhill 2002 7.3 Q

Because you have had this van and transmission for some time, and have not changed the transmission pan or made any other modifications, and because the problem just surfaced recently, I highly doubt it has anything to do with the filter - unless you have had some transmission service not mentioned.

Check the fluid level as suggested. It can be very difficult to get an accurate reading on the long dipstick that these vans have as residual in the tube can make it look like the level is much higher than it is. You could also add a half of a quart and see if it makes a difference - don't worry about over filling by a half a quart.
__________________
Four time Baja 1000 winner, four time Baja 500 winner. Solo'ed the Baja 1000 to LaPaz/Cabo twice.
4-Wheeling since 1972, Desert Racing since 1989.

AgileOffRoad.com
BajaSportsmobile is offline   Reply With Quote
Old 06-20-2014, 09:40 PM   #9
Senior Member
 
E350's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Sacramento Delta, CA
Posts: 1,003
Re: Slow to engage Drive after Reversing downhill 2002 7.3 Q

Ocsmb: This is the guy who has advised you about your transmission:

http://www.ford-trucks.com/articles/hello-blog-world/

Make sure that you update with your results after you have checked what he and Bajasportsmobile have suggested.
__________________
2002 E350 ext.; 160K; 7.3L; 4R100 (w/4x4 deep pan & filter); 4x4 conv. w/2007 F250/F350 coil frnt axle (oppos. dual Bilstein press. shocks cured DW) diff chg from 3.55 to 3.73 (bad!); BW1356 t.c. (bad!); LT265/70R17/E Michelin LTX M/S2; Engel MT60 Combi Fridge-Freezer; 4 BP 380J pv panels; Auragen 5kw AC gen. in top alt. position; Webasto Dual-Top; Voyager top. 1995 5.8L EB Bronco, bone stock.
E350 is offline   Reply With Quote
Old 06-21-2014, 03:00 AM   #10
Senior Member
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 1,585
Slow to engage Drive after Reversing downhill 2002 7.3 Quig

Had a flush and fill (I believe done simultaneously) at a Ford dealer last August about 5000 miles ago. Also, quigley confirmed the tranny pan is original to the e350. Haven't had time to investigate further but will make sure I update both posts when I do. Thanks.
__________________

Ocsmb is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3
Disclaimer:

This website is not affiliated with or endorsed by Sportsmobile SIP or any of its affiliates. This is an independent, unofficial site.


All times are GMT -6. The time now is 10:33 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.