Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 07-25-2013, 01:00 PM   #1
Senior Member
 
Jeffrey's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Santa Barbara, CA
Posts: 1,585
Garage
Got me a P0683 Code. Can't smog it!

Today it's the domino effect for me. Trying to get a smog cert today, but they won't do the job if the CEL is on. So I can't register the vehicle, which is this weeks goal. It's been on for two months, throwing a P0683 code (it's a 6.0L diesel) which my SMB owning local mechanic (Seth at Mastercraft Motors in Santa Barbara, CA) says has to do with the glow plug function. But, we decided to do nothing back then since everything was and still is working fine. If I had glowplug issues, wouldn't I notice it upon starting the engine. Now it's at the shop being diagnosed.

I wanted to have them reset the code and the CEL just so I can get the smog check, but they tell me the smog readers can tell how long ago the CEL was reset and it it's too soon, they will not do it. How much magical info does the system store?

Anyone else deal with code P0683?
__________________

__________________
'07 RB-50 - My Photo Site -- K1JGS --
Jeffrey is offline   Reply With Quote
Old 07-25-2013, 02:38 PM   #2
Site Team
 
BroncoHauler's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Southern New Mexico
Posts: 8,518
Re: Got me a P0683 Code. Can't smog it!

A quick search tells me it's likely the Glow Plug Control Module (GPCM) or the connector that goes to it. A few people have had luck just unplugging the module and plugging it back in.


Herb
__________________

__________________
SMB-less as of 02/04/2012. Our savings account is richer, but our adventures are poorer.
BroncoHauler is offline   Reply With Quote
Old 07-25-2013, 04:23 PM   #3
Senior Member
 
Jeffrey's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Santa Barbara, CA
Posts: 1,585
Garage
Re: Got me a P0683 Code. Can't smog it!

Thanks, Herb. Tried that last time. Problem returns, Time to replace. Part arriving for tomorrow install.
__________________
'07 RB-50 - My Photo Site -- K1JGS --
Jeffrey is offline   Reply With Quote
Old 07-26-2013, 12:38 AM   #4
Senior Member
 
Join Date: Dec 2008
Location: San Diego
Posts: 482
Re: Got me a P0683 Code. Can't smog it!

How much money should I squirrel away to get one when mine fails?

Hearing about that is a new one for me. Anything with "MODULE" in the name seems to be a pending 6.0 issue.

Good Luck!
__________________
2004 SMB 4x4 RB 6.0 PSD; ARP Head Studs, New Gen 3 Cylinder Heads, BPD Oil Cooler connected to AMSOil Bypass, a whistling Wicked Wheel Turbo, Coolant Filter, Upgraded alternator, ScanGauge, SCT custom and SMB Fox shocks.
BFG 285/75 R16 All Terrains on Eagle 58's
PatO is offline   Reply With Quote
Old 07-26-2013, 11:04 AM   #5
Senior Member
 
carringb's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: Corvallis, OR
Posts: 3,881
Re: Got me a P0683 Code. Can't smog it!

Quote:
Originally Posted by PatO
How much money should I squirrel away to get one when mine fails?

Hearing about that is a new one for me. Anything with "MODULE" in the name seems to be a pending 6.0 issue.

Good Luck!
Well in this case, the exact same module was also put in the 7.3L vans sold in California. CA doesn't want to trying to start your van unless all the glow plugs work.

On that note.... its not always the module. It could be correctly reporting a glow plug problem.
__________________
2000 E350 extended wagon dually
V10 w/ Banks Powerpack, Diablo Predator
Buckstop Outback bumper/grill guard
Reunel rear bumper
carringb is offline   Reply With Quote
Old 07-26-2013, 03:09 PM   #6
Senior Member
 
Jeffrey's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Santa Barbara, CA
Posts: 1,585
Garage
Re: Got me a P0683 Code. Can't smog it!

Could be, but since my engine starts fine, I'm doing a new module. $175 plus install.
__________________
'07 RB-50 - My Photo Site -- K1JGS --
Jeffrey is offline   Reply With Quote
Old 07-27-2013, 02:49 PM   #7
Senior Member
 
Join Date: May 2007
Location: East Bay CA
Posts: 989
Re: Got me a P0683 Code. Can't smog it!

Not sure if with your van the computer stores info about the reset codes.

But what he may be referring to is the fact that for smog purposes the computer needs to not only reset, but then reset certain parameters. Essentially it looks at your driving and accommodates that data. Each parameter might require some specifics, like driving at 60MPH for x amount of time. But in general you need to run it a while while all the parameters reset themselves. If you go in, even with the CEL off, you might not be able to get it tested (or actually fail). I once forgot I had unhooked the battery the week before a test and got dinged.

If you have a code reader (highly recommended) it should tell you if it's ready to go in for the test.

Rob
__________________
2001 Ford E250 Sportsmobile with Salem-Kroger 4x4 conversion
rob_gendreau is offline   Reply With Quote
Old 07-27-2013, 04:48 PM   #8
Senior Member
 
Jeffrey's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Santa Barbara, CA
Posts: 1,585
Garage
Re: Got me a P0683 Code. Can't smog it!

Thanks, Rob. I have a code reader (scan gauge) but don't know what to look for to indicate it's ready for the smog test.
__________________
'07 RB-50 - My Photo Site -- K1JGS --
Jeffrey is offline   Reply With Quote
Old 07-28-2013, 03:05 PM   #9
Senior Member
 
Join Date: May 2007
Location: East Bay CA
Posts: 989
Re: Got me a P0683 Code. Can't smog it!

Quote:
Originally Posted by Jeffrey
Thanks, Rob. I have a code reader (scan gauge) but don't know what to look for to indicate it's ready for the smog test.
My ScanGauge would throw some sort of error, like "not ready to read" or something like that. If it works normally you're probably good to go (your original problem may not affect smog per se, although any CEL, even if unrelated to smog, usually makes you untestable here in CA). You can always ask them to scan first so that you don't have to pay for the test if you're not ready.

Rob
__________________

__________________
2001 Ford E250 Sportsmobile with Salem-Kroger 4x4 conversion
rob_gendreau is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3
Disclaimer:

This website is not affiliated with or endorsed by Sportsmobile SIP or any of its affiliates. This is an independent, unofficial site.


All times are GMT -6. The time now is 07:18 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.