Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 02-17-2018, 11:16 AM   #1
Member
 
Join Date: Dec 2017
Posts: 95
Sparks from ebpv? Urgent

Hello been having a no start for sometime.
2001 e350 7.3 500,000 miles ex ambulance
Rebuilt fuel bowl o rings after diesel leak.
Replaced passenger fuel line and new fpr.
Changed coolant new air and fuel filter.
Ran about 50 miles. One day went into reverse and stalled/ loss of power . Went to drive and died. 2-3 weeks ago.
Cranks but no start. At first was getting smoke from driver side up pipe to turbo but could of been oil burning off.
No smoke from tailpipe when cranking.
Tried unplugging ebp sensor . Still no start.
Charged batteries. Tried unplugging ipr still no start. Also getting rpm
Hpop is full. Fuel pump works.
Saw a spark come out of wire while tampering with a bare wire while key was on . Blew fuse 22 and fuse 8.
Unbolted ebp sensor to clean ebp tube. Getting sparks when moving ebp line?
Donít know whatís causing the ebp line to short? Any suggestions?
Only codes where aih ebp at first. Need to check again.
Donít want to replace cps since getting some rpm but maybe possible short to cps?
Also donít know what sensor this is but is bare?
__________________

AmboRambo is offline   Reply With Quote
Old 02-17-2018, 12:10 PM   #2
Member
 
Join Date: Dec 2017
Posts: 95
Turns out the ebp line was hitting my second alternator... would’ve disconnected the top part of the line first but the bottom was easier to get to.
__________________

AmboRambo is offline   Reply With Quote
Old 02-17-2018, 12:18 PM   #3
Site Team
 
BroncoHauler's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Southern New Mexico
Posts: 8,878
Glad you got it figured out. Sounded like a very strange situation.


Herb
__________________
SMB-less as of 02/04/2012. Our savings account is richer, but our adventures are poorer.
BroncoHauler is offline   Reply With Quote
Old 02-17-2018, 02:57 PM   #4
Senior Member
 
MountainBikeRoamer's Avatar
 
Join Date: May 2014
Location: OrangeCounty, CA
Posts: 1,250
Garage
So AmboRambo --- you all sorted out?
7.3 back up and running and good to roll out?
__________________
Mike T
___________________
'95 Ford E250 RB30 PH
MountainBikeRoamer is offline   Reply With Quote
Old 02-17-2018, 03:29 PM   #5
Member
 
Join Date: Dec 2017
Posts: 95
Quote:
Originally Posted by MountainBikeRoamer View Post
So AmboRambo --- you all sorted out?
7.3 back up and running and good to roll out?
Nope . Haha. Just figured out why every time I moved that ebp tube I was throwing sparks ? Ended up just not being able to snake it out and tried to run weed eater line and some cable then welding wire through it with brake cleaner while it was still just laying under the hood.
So once this ebp line is back on. Taking French fry break . I’ll replace the belt . ( broke the old while cranking over and giving gas while it was somewhat off.
So put line back on. Put belt on. Try to crank. Then look for ipr brass nut on hpop . Couldn’t find it earlier.
If it still doesn’t start I’m not to sure about what I’m going to do.... really don’t want to tow it into a shop. But it’s been rough trying to get ahold of a mobile mechanic to get out here...
also cleaned up the ground on the battery . Will see what happens
AmboRambo is offline   Reply With Quote
Old 02-17-2018, 03:31 PM   #6
Member
 
Join Date: Dec 2017
Posts: 95
Quote:
Originally Posted by BroncoHauler View Post
Glad you got it figured out. Sounded like a very strange situation.


Herb
Was very weird. Ended up getting shocked. Couldn’t understand how electricity was getting to the line but should’ve broke the ebp from the top first them the bottom. That way I wasn’t tapping the line on the other alternator. Also disconnect both batteries!
AmboRambo is offline   Reply With Quote
Old 02-17-2018, 04:28 PM   #7
Member
 
Join Date: Dec 2017
Posts: 95
Alright so almost impossible to try and put ebp tube back on. Both of the 5/8 nuts or brass caps on the end will not turn to thread on...
looking at deleting tube and plugging exhaust manifold or either tying tube into map??? Don’t know what map is? Either way can’t really get tune back on? Anyone have experience in removing the tube completely and what’s the effects?
__________________

AmboRambo is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
7.3l diesel, ambulance, cranks, ebp, no start

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3
Disclaimer:

This website is not affiliated with or endorsed by Sportsmobile SIP or any of its affiliates. This is an independent, unofficial site.


All times are GMT -6. The time now is 02:22 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.